Nämä otsikon sanat kuulimme tänään perheen isältämme, Mr Msalyalta sen jälkeen kun perheen Mama kertoi pihalla hedelmävarkaissa olleista apinoista hänelle. Kolme päivää afrikassa takana ja uskomattomalta vaikuttaa, ei voi muuta sanoa. Pelin ‘mä en oo koskaan’ monta valttikorttia on jälleen menetetty, sillä uusia kokemuksia on riittänyt!Vielä kolme päivää sitten en ollut koskaan ollut afrikassa, en ollut lentänyt pienellä sisämaan koneella afrikassa, käynyt vessassa pelkässä posliinireiässä, laulanut virsiä swahiliksi, nähnyt eläviä apinoita lauman verran omalla takapihalla, käyttänyt simkortin leikkuria saadakseni simkortin mahtumaan ipadiini, tutustunut Mtwaran kung fu masteriin (naapurin nuori mies), nähnyt elävää mangopuuta, banaanipuuta (omalla pihalla!) ynnä monia muita asioita.

Piha

Piha

 

Asumme siis paikallisessa perheessä, Mr. Msalyan perheessä, jossa on aikaisemminkin majoittunut vapaaehtoisia. Perheen 4 tytärtä ovat jo aikuisia ja asuvat käsittääkseni kaikki Dar Es Salaamissa. Tällä hetkellä perheen kanssa asustaa kotityttö (palvelija) nimeltä Hindu ja herra Msalyan isä on ollut kylässä viime sunnuntaista lähtien. Paikalliseen tapaan isoisä on täällä ‘for some time’. Eli ei pienintäkään käsitystä kuinka kauan smiley Koko perhe on ihastuttava ja Bwana ja Mama Msalya puhuvat erittäin sujuvaa englantia. He ja kotityttö Hindu opettavat meille innokkaasti Tansanialaisia tapoja ja swahilin kieltä. Vaikka opettelinkin swahilia vähän etukäteen niin ei tätä kieltä kyllä osaa käyttää vielä yhtään. Mutta hitaasti hyvä tulee, pole pole!

Hindu kodin pihalla

Hindu talon kaivolla.

 

Perheen koti on ihastuttava, iso piha ja päärakennus jossa ruokailemme perheen kanssa aamupalan, lounaan ja päivällisen päivittäin. Asumme toisen vapaaehtoistyöntekijän Tainan kanssa sivurakennuksessa joka Mr. Msalyan mukaan oli alkujaan päärakennus ennen kuin uudempi rakennus rakennettiin perheen kasvaessa. Meillä on käytössämme kaksi makuuhuonetta, olohuone, vessa (posliinireikä lattiassa) sekä suihkutilat joissa meillä on ämpäri ja kannu.

Kuten jo mainitsinkin, perheen kotipiha on suuri (heidän itsensäkin mukaan se on selvästi normaalia Tansanialaista standardia suurempi) ja pihallamme kasvaa ihastuttavia puita! En edes muista kaikkia hedelmiä eikä kaikkien nimiä edes tiedetty englanniksi, mutta pihallamme kasvaa ainakin mangoja, appelsiineja, mandariineja, banaaneja, guavoja, papaijoja, kookospähkinöitä ja monia muita hedelmiä! Ja tästä syystä vieraanamme käy silloin tällöin näin mzungun (swahilinkielen nimitys valkoihoiselle) näkökulmasta ihastuttavia hedelmävarkaita! Tänäänkin näimme vajaat kymmenen apinaa, yhdellä oli jopa pieni pienokainen vatsassa roikkumassa. Kun tähän luonnon kirjoon lisätään vielä kolmen päivän sisällä pihalta bongatut koirat, kissa, kanat, pari kukkoa, perhosia, hurjan suuri hämähäkki ja talon sisällä nähdyt scorpioni ja sisiliskot on isännän mainitsema Serengeti suunnilleen valmis. Almost, but not quite! Voisin sanoa että ihan close enough näin suureen maailmaan eksyneelle pohjanmaan tytölle!

Perheen mama tuli vasta tänään kotiin. Hän työskentelee viikot rannikolla pidemmän matkan päässä Mtwarasta ja hän asuu siellä viikot pienessä asunnossa ja palaa viikonlopuiksi kotiin. Tänään pian tapaamisemme jälkeen istuskelimme perheen talon terassilla Maman kanssa ja tunsin suurta tyyneyttä, rauhaa ja onnellisuutta. Kaiken tämän hämmennyksen, ihmetyksen ja jännityksen keskellä tuo rauhan tunne oli uskomattoman voimakas. Ja se tuntui jakautuvan kaikkien kesken, sillä mama nukahti ja isoisä katseli tyynenä kaukaisuuteen. Täkäläinen kiireettömyys tuntuu hyvältä.

Ai niin, samaisella terassilla istuskelulla naapurin poika tuli juttelemaan minulle ‘good evening madame’ ‘could you teach me some english?’. Pienen juttelun jälkeen selvisi, että aikaisempi vapaaehtoistyöntekijä Sirja (hän majoittui samassa perheessä kuin me) oli opettanut hänelle englantia, ja hyvin tuloksin! Olin aikaisemmin nähnyt saman pojan taituroivan jotain kepin kanssa ja kun kysyin asiasta, hän esittäytyi kung fu masteriksi! Siispä teimme sopimuksen että opetan hänelle mielelläni englantia jos hän opettaa minulle vastavuoroisesti joko kung futa tai swahilia! Saattaa olla että aloitamme jo huomenna.

Nyt nukkumaan eli usiku njema! (hyvää yötä)

Talon isäntä talonsa edustalla

Mr. Msalya päärakennuksen edessä.

 

Afrikan koti

Afrikan koti

Leave a Reply